01 May 2009

...pasanganku...

tadi aku bosan..so aku pun p la surf tenet...
then.. aku jumpa ini...


SULONG DENGAN SULONG
Pasangan ni dikatakan "keras" - boleh jadi tak sehaluan. Ada harapan bertekak hari-hari. Kalau sekarang masih bercinta, perlu perkasakan jiwa sebab nak bawa hubungan ke matlamat perkahwinan bukan senang. Sabar banyak-banyak. Bertolak ansur banyak-banyak sebab dua-dua memang nampak tegas dalam segala hal..

SULONG DENGAN TENGAH
Sulong selalunya bersikap memerintah, si tengah akan berubah sikap jadi penurut untuk mengelak sebarang ketegangan. Kadang-kadang si tengah akan menganggap sulong terlalu menakutkan sebab dia selalu menggertak. Bagusnya, setiap anak tengah serasi untuk siapa je. Anak tengah kalau dipasangkan dengan anak sulong, selalunya anak tengah makan hati sikit, sebab dia terpaksa rela mengabaikan kemahuan dan impiannya demi pasangan. Tapi, mereka ni sebenarnya serasi sebab kalau anak tengah bole bersikap macam anak bongsu, itulah idealnya.

SULONG DENGAN BONGSU
Inilah kombinasi paling serasi. Dengan sikap dominannya tu, sisulong mudah meminpin rumah tangga sebab si bongsu lebih menurut. Tak gitu? Si sulung dapat mengajar pasangannya untuk bertindak lebih teratur dan dewasa, terutama saat menghadapi masalah serius. Sementera si bongsu dapat seimbangkan sikap seriuos si sulongdengan mengajaknya bersantai atau sekadar duduk-duduk berkhayal memandang masa depan.

TENGAH DENGAN TENGAH
Pasangan ini sangat serasi, dalam istilah lain saling melengkapi. Tapi sikap suka berahsia anak tengah kadang-kadang jadi sebab yang seriuos dalam soal komunikasi.Biasanya apa pun masalah mudah dan cepat selesai sebab masing-masing menjunjung tinggi perdamaian dan cukup mudah berkompromi.

TENGAH DENGANG BONGSU
Hubungan ini akan berjalan lancar, bila si anak tengah cenderung bersikap seperti anak sulong. Kalau anak tengah menunjukkan ciri sejati, dia akan terbawa-bawa gaya si bongsu yang lebih santai dan suka mengikut kehendak diri sendiri. Ini berlaku terutama apabila anak tengah tu perempuan.

BONGSU DENGAN BONGSU
Dua-dua manja. Selalunya susah sikit untuk bergerak senada dan seirama. Berhati-hatilah! Walaupun selalunya menyenangkan tapi kadang-kadang jangan terlalu lihat pada kenyataan hierarki dalam keluarga sebab kalau dua-dua begitu memang susah sikit nak kawal keadaan.nota kaki tangan dan mulut:jodoh pertemuan di tangan tuhan...siapa pun pasangan kita... itu kuasa ALLAH...

2 comments:

  1. aku rs mmg best sulong ngn bongsu. tp aku mau jugak bongsu ngn bongsu. boleh la bah kan. hahaha

    ReplyDelete
  2. kan aku cakap...semua di tangan ALLAH...

    ReplyDelete