06 October 2010

...Tips memakai Maskara...

Aku akui..aku mempunyai bulu mata yang agak hodoh buruk...hahah..sebab bulu mata aku sangatlah pendek dan tidak lebat...terus terang aku rasa malas mau pakai maskara...aku lebih prefer pakai eye shadow ngan eye liner jak... tapi...sebenarnya maskara merupakan salah satu benda penting untuk mencantikkan make-up untuk mata... so...aku dengan semangat yang berkobar² men-surf  tips² untuk memakai maskara...dan aku jumpa di bawah ini...so sepertia biasa....aku kongsikan buat tatapan yang lain....

8 CARA MUDAH...
1.Selepas mengadun debu pembayang mata, layangkan mascara di atas bulu mata yang bersih. Lapisan maskara akan berketul jika masih ada sisa maskara lama.
2.Gunakan alat pelentik bulu mata jika anda memiliki bulu mata pendek. Elak dari mengepit bulu mata terlalu kuat, selama lebih kurang 30 saat.
3.Sapukan maskara asas atau berfiber untuk memanjangkan bulu mata anda. Ia berwarna putih dan perlu disapu dari arah pangkal bulu mata hingga ke hujung.
4.Mula mengacu berus dari arah sebelah dalam mata (hidung) menuju ke luar, satu-persatu dengan gerakan zig-zag.
5.Kenakan juga pada bulu mata bawah untuk mencipta kesan mata yang besar. Jangan sapukan ke seluruh barisan tetapi hanya di bahagian luar mata sahaja.
6.Sapukan lapisan maskara baru di atas dan bawah bulu mata SEBELUM lapisan pertama kering. Jika tidak, ia akan gugur dan masuk ke dalam mata.
7.Apabila maskara kering, nyahkan ketulan yang tinggal dengan sikat bulu mata. Ini juga membuatkan bulu mata anda lebih semulajadi.

TIP JURUSOLEK PROFESIONAL
● Semasa menyapu lapisan awal maskara, tumpukan pada bahagian akar/pangkal bulu mata untuk menebalkannya.
● Lapik bawah bulu mata dengan tisu atau span untuk mengelakkan pemakaian maskara daripada comot.
● Elakkan dari mengepam berus maskara keluar-masuk tiub, sebaliknya hanya masukkan dan pusing beberapa kali.
● Bagi mengelakkan maskara bergumpal, lapkan hujung berus dengan tisu dan sapu dengan cermat. Penyikat bulu mata juga boleh membantu.
● Sekiranya anda memakai kanta lekap, gunakan maskara kalis air dan selamat untuk pengguna kanta lekap.


So lepas ni aku akan try la tips² yang diberikan...


nota kaki tangan dan mulut: lepas ni mau cari petua lebatkan bulu mata plak..tapi yg tradisional la..xmau la main tanam²..berdosa...

No comments:

Post a Comment