11 November 2010

...Hey You!Si Kurus...

Manusia, memang tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki. Yang gemuk mau kurus dan yang kurus pulak berusaha mau gemuk.Tapi kebiasaannya, terutamanya perempuan lebih menitik beratkan cara-cara untuk menguruskan badan (macam aku yang tembam ini).Tapi seringkali dilupakan ada juga manusia di luar sana yang memiliki badan yang terlalu kurus. TERLALU KURUS sangat hodoh OK!(mak aku cakap). Gemuk susah, kurus pun susah. Ni ada beberapa tips untuk sesiapa yang ingin gemuk. Sudah pasti bukan untuk aku. Aku sekadar untuk berkongsi apa yang aku peroleh hasil daripada pembacaan dan penjelajahan di alam maya.
1. Elak makan makanan ringan
Bagi sesetengah orang, makanan ringan dikatakan mampu menambahkan berat badan. Namun hakikatnya ia hanya akan menambah lemak tidak sihat di dalam tubuh serta mampu memperlambatkan proses metabolisme tubuh menjadikan tubuh tidak boleh bekerja secara sihat. Akibatnya kita akan merasa malas untuk bekerja dan untuk kes yang lebih serius, akan ketagih dengan pelbagai jenis makanan ringan yang tidak menyihatkan.

2. Makan karbohidrat dan protein selepas senaman
Hal ini diperlukan untuk mengantikan glycogen atau gula dalam otot yang habis sewaktu senaman. Protein dalam jumlah yang agak besar diperlukan oleh otot yang baru saja kita gunakan semasa senaman berat.

3. Makan makanan sebenar
Untuk mendapatkan susuk tubuh yang ideal, jangan sekali-kali mengambil makanan tambahan untuk menggantikan makanan sebenar. Seeloknya anda makan selepas satu jam setelah senaman. Ini untuk mengembalikan kecergasan tubuh setelah penat melakukan senaman. Senaman penting bukan sahaja kepada mereka yang gemuk sebaliknya untuk mereka yang mahu menambahkan berat badan juga. Tanggapan yang mengatakan orang kurus tidak perlu bersenam, tidak benar sama sekali.

4. Minum multivitamin
Ini amat penting untuk dilakukan kerana vitamin B, membantu untuk mencerna nutrisi yang kita makan. Sia-sia jika anda makan banyak makanan tetapi tubuh anda tidak dapat mencernanya dengan baik.

5. Senaman berat tidak melebihi satu jam
Bagi mereka yang mahu menambahkan berat badan, jangan lakukan senaman berat melebihi masa satu jam. Ini kerana latihan lebih dari satu jam akan menghabiskan kalori anda. Anda tetap memerlukan kalori untuk membina otot-otot anda. Apa yang penting, anda lakukan senaman ringan yang dapat mengeluarkan peluh dan menyihatkan badan anda.

6. Makan lebih dua kali sehari
Kebanyakan di antara mereka yang mengalami masalah badan terlalu kurus ini mengalami masalah tiada selera makan. Macam mana nak tambah berat badan jika makan hanya dua kali sehari dan tiada jadual makanan yang tetap? Untuk menambahkan berat badan, anda perlu makan lebih banyak daripada biasa. Apa yang penting menu yang menjadi pilihan haruslah sihat dan berkhasiat.
nota kaki tangan dan mulut: kalau aku yg cuba tips di atas..silap² aku akan membesar bagai juara la nampaknya..10 comments:

 1. hampir2 tersedak mam kerepek bile view blog awk nie..

  arini dah 2 urg dpt kwn bloger dri sabah taw..

  psst ..mak aii pic tu sgt2 menakutkan..!

  ReplyDelete
 2. aii...dasyat beno si kurus 2..hahaha...smpai nmpak rangka..takooottt!! :P

  ReplyDelete
 3. hehehe tip untuk gemuk jd kurus tate ker fren?? singgah n follow u d0ne..

  ReplyDelete
 4. Firdani: hikhikhik...

  kf: hikhik...datang sabah jgn lupa bgtau..mntau boleh membantu..

  permysuri hati: menakutkan kan...

  Encik Psychopath:ty..

  zianazone: hahaha...ada..makan oat...tp tu pun kalau larat la makan hari²(cewah..mcm la aku kurus ..pdhal tembam jugak)

  ReplyDelete
 5. info yang bagus... hehehe... tp berat peni cepat naik n cepat turun... masalah2...

  ReplyDelete